Mimo że zawód dietetyka zdobywa w ostatnich latach coraz to większą popularność, tak specjaliści w tej dziedzinie byli potrzebni już od dłuższego czasu. Oczywiście aktualnie największym obszarem działania dietetyków jest leczenie otyłości i nadwagi, lecz istnieją jeszcze odłamy tego zawodu, które skupiają się w innych obszarach i wymagają konkretnej specjalizacji. Jedną z nich jest dietetyka kliniczna, a spora liczba ekspertów w tej dziedzinie znajduje się także w Katowicach.
Dietetyka kliniczna jest nauką o zdrowym żywieniu, która skupia się wokół osób potrzebujących specjalnych zasad odżywiania z uwagi na swoje schorzenia. Ich pula jest naprawdę szeroka i nie ogranicza się jedynie do nadwagi i otyłości. Osoby z taką specjalizacją doskonale znają anatomię ludzkiego ciała, a także są w stanie pomóc nawet w przypadkach, które wymagają specjalnej opieki. Czasem dieta może być formą terapii i leczenia, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by wizytę traktować jako pewnego rodzaju profilaktykę. W takim zawodzie, jak dietetyk kliniczny, Katowice mają do zaoferowania naprawdę wielu świetnych specjalistów, którzy przyniosą pomoc w każdej sytuacji. Wszystkie informacje na temat dietetyka w Katowicach można znaleźć na https://www.provitao.pl/.
Dietetycy kliniczni są w stanie ustalać jadłospisy i prowadzić dokumentację żywieniową pacjenta przy wielu chorobach. Często do gabinetów trafiają na przykład osoby z cukrzycą, u których choroba wymusiła zmianę sposobu odżywiania się. Dietetyk kliniczny pomaga również pacjentom, którzy cierpią na problemy z tarczycą (nadczynność, niedoczynność, choroba Hashimoto), jelitami, żołądkiem, a także refluksami i zapaleniem skóry. Oczywiście należy również pamiętać o osobach ze stwierdzoną anemią – w takim przypadku wizyta u dietetyka jest absolutną podstawą.
Pierwszym działaniem dietetyka podczas wizyty jest oczywiście przeprowadzenie przez niego wywiadu oraz sprawdzenie naszej historii chorobowej. Po zebraniu przez niego niezbędnych informacji, wykonuje się pomiary ciała, ciśnienia, a w niektórych przypadkach – także krwi i moczu, by móc udokumentować stan wyjściowy. Dopiero potem można przejść do etapu konstruowania nowej diety, w której zawarte będą wszystkie konieczne do właściwego funkcjonowania mikroelementy, a także zostanie zachowany balans pomiędzy poszczególnymi makroelementami.
Praca dietetyka klinicznego nie zawsze należy więc do najłatwiejszych ze względu na unikalność każdego przypadku. Najlepsi w swoim fachu mogą mieć jednak ogromny wpływ na samopoczucie oraz kondycję pacjentów. Warto jest więc zaufać najlepszym specjalistom.